Парламент Косова провалив резолюцію, що забороняє переговори про зміну кордонів

Четвер, 1 листопада 2018, 16:48

Політичні партії Косово не змогли прийняти резолюцію, яка забороняє вести переговори з Сербією про зміну кордонів будь-кому з лідерів країни, в тому числі президенту.

Про це повідомляє Associated Press.

Всі сторони підтримують резолюцію, але не змогли її ухвалити в четвер через утримання під час голосування, викликане політичними розбіжностями.

Президент Хашим Тачі раніше висловився за "корекцію кордону", згідно з якою Косово отримує південну сербську Прешевську долину, але нічого не дає натомість.

Як відомо, Євросоюз веде переговори про вступ із Сербією з 2014 року, але Брюссель наголошує, що жоден майбутній член ЄС не може мати територіальних або прикордонних суперечок.

Сербія не визнає незалежності Косова, проголошеної в 2008 році. Президент Сербії Александар Вучич наполягає: будь-яка майбутня угода з Косовом повинна бути результатом компромісу, ймовірно, референдуму. 

Найчастіше обговорюваний сценарій полягає у тому, що частина північного Косова, населена здебільшого сербами, перейде Сербії, а населена здебільшого албанцями Прешевська долина у Сербії стане частиною Косова.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.