Кандидат у прем'єри Швеції: голосування щодо уряду, ймовірно, провалиться

Понеділок, 12 листопада 2018, 13:33

Лідер шведських правоцентристів Ульф Крістерсон проситиме мандату від парламенту на створення двопартійного уряду меншості.

Про це пише Reuters.

Лідер Поміркованої партії Швеції, голова блоку Альянс Крістерсон водночас визнав, що шанси на успіх є слабкими. Він намагається створити уряд з християнськими демократами, оскільки інші два члени його чотирипартійного Альянсу - центристи та ліберали - виступають проти будь-якої структури уряду, яка потребуватиме підтримки з боку правих "Шведських демократів".

"Я вирішив продовжувати, незважаючи на очевидний ризик того, що це не отримає прийняття в парламенті", - заявив Крістерсон на прес-конференції. Парламент повинен голосувати щодо пропозиції в середу.

Спікер парламенту Андреас Норлен висловився за проведення голосування з надією вивести країну з глухого кута, в якому вона опинилася після посилення ультраправих "Шведських демократів" на виборах 9 вересня. Їхній успіх не дав жодному традиційному блоку у парламенті отримати більшість голосів.

"Шведські демократи" вимагають гарантій насамперед щодо імміграційної політики для будь-якої участі в уряді. Вони мають 69 з 349 мандатів у Риксдагу. Але дискусії щодо формування уряду з Крістерсоном не призвели ні до чого, тож є мало ознак того, що сторони готові піти на компроміс і "Шведські демократи" підтримають його пропозицію.

У Швеції уряд меншості може бути владою, доки більшість законодавців не проголосують проти нього. Партії мають максимум чотири спроби сформувати уряд, а у випадку невдачі повинні провести нові вибори протягом трьох місяців.

Детальніше читайте у статті "Швеція у пошуках коаліції: чи можливе створення уряду за участі "друзів Путіна".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.