ЦРУ вважає кронпринца Саудівської Аравії замовником вбивства Хашоггі – ЗМІ

Субота, 17 листопада 2018, 10:55

ЦРУ прийшло до висновку, що вбивство опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі в минулому місяці замовив кронпринц Саудівської Аравії Мохаммед бін Салман.

Про це повідомляє The Washington Post.

До таких висновків ЦРУ дозволив прийти аналіз великої кількості джерел розвідувальних даних, в тому числі телефонного дзвінка брата кронпринца Халіда бін Салмана, саудівського посла у США, який той мав з Джамалем Хашоггі. Він сказав Хашоггі про необхідність піти за документами у саудівське консульство у Стамбулі, запевнивши, що там безпечно.

Поки незрозуміло, чи знав Халід, що Хашоггі вб’ють, однак за даними джерел, цей дзвінок, який був перехоплений американською розвідкою, він робив за вказівкою свого брата.

ЦРУ також керувалося у своїй оцінці загальним сприйняттям кронпринца, як фактичного правителя Саудівської Аравії, без дозволу чи сприяння якого в країні нічого не відбувається.

Речниця посольства Саудівської Аравії заявила, що посол ніколи не говорив з Хашоггі про щось, що стосувалося б візиту до Туреччини. За її словами, оцінки ЦРУ є фальшивкою.

"Ми і надалі продовжуємо чути різні теорії без жодного підґрунтя для цих спекуляцій" - сказала вона.

Як повідомлялося, США запровадили персональні санкції проти 17 підданих Саудівської Аравії у зв'язку з убивством саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві Стамбула минулого місяця.

Санкції наклали на високопоставленого чиновника Саудівської Аравії Сауда аль-Кахтані, його підлеглого Махер Мутребі, генерального консула Саудівської Аравії в Стамбулі Мухаммеда аль-Утейбі і 14 інших членів оперативної групи, які 2 жовтня прибули до Стамбула. Вони перебували в саудівському консульстві в той же самий час, що і Хашоггі. Всі вони пізніше покинули Туреччину, а Хашоггі зник під час візиту до консульства.

За даними турецьких правоохоронців, там його, швидше за все, вбили. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган переконаний: у Ер-Ріяді точно знають, що вбивця або вбивці є серед групи з 15 осіб, які прилітали з Саудівської Аравії.

Прокурор Саудівської Аравії вимагає смертної кари для п'яти громадян Саудівської Аравії, яким, за даними обвинувачення, було наказано убити журналіста. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: