Македонія вручила ноту протесту послу Угорщини, вимагає видати прем'єра-втікача

Понеділок, 19 листопада 2018, 20:47

До МЗС Македонії викликали посла Угорщини, де йому вручили ноту протесту у зв'язку з втечею на угорську територію колишнього прем'єр-міністра Македонії Ніколи Груєвські.

Про це пише МИА.

Як наголошується у повідомлення, Скоп'є вимагає повернути Груєвські на батьківшину.

Груєвські засудили до двох років тюрми через незаконну купівлю броньованого Mercedes за більш ніж 650 тисяч євро у 2012 році, коли він був прем'єр-міністром. Після цього він втік з Македонії і попросив політичного притулку у близького політичного союзника - угорського прем'єра Віктора Орбана.

У Орбана заявили, що Груєвські на батьківщині загрожує "лівий уряд під впливом американо-угорського фінансиста Джорджа Сороса".

Орбан раніше розповідав, що Сорос несе значну особисту відповідальність за "дестабілізацію" Македонії та "працює над дестабілізацією консервативних, національних та християнських урядів" у регіоні.

Його коментарі поєднувалися із заявами російського уряду, який активно підтримував партію Груєвського ВМРО-ДПМНЕ, і звинувачував зовнішні сили у втручання в македонську політику.

Як відомо, опозиційна македонська партія ВМРО-ДПМНЕ виступає проти угоди з Грецією про перейменування країни в Північну Македонію.

Зміна назви Македонії завершить довготривалу суперечку із сусідньою Грецією, яка, своєю чергою, припинить блокувати приєднання Македонії до НАТО і Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: