Розвідка США розкрила Греції плани РФ щодо Македонії, прослухавши екс-депутата Держдуми

Четвер, 11 жовтня 2018, 11:14

Американська розвідка перехоплювала червневі листування та телефонні дзвінки екс-депутата Держдуми РФ, грецького бізнесмена Івана Саввіді, з яких стало відомо про його плани заплатити протестувальникам та футбольним фанатам за перешкоджання угоді про зміну назві Македонії.

Про це пише The New York Times.

Перехоплення показали, що Саввіді працював російським посередником у планах підірвати угоду і подальше приєднання Македонії до НАТО, йдеться у матеріалі.

"У відповідь на це американські чиновники зробили надзвичайно агресивний крок: вони передали перехоплення уряду прем'єр-міністра Алексіса Ципраса", - зазначається у статті.

 
ІВАН САВВІДІ
Agence France-Presse — Getty Images

Греція вирішила вислати двох російських дипломатів за звинуваченням у наданні коштів протестним групам. Прем’єр Македонії Зоран Заєв заявив, що Саввіді фінансує підготовку провокацій у Македонії перед референдумом, а також кампанію дезінформації у ЗМІ та соцмережах, спрямовану проти зміни назви країни.

Проект з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP) повідомляв, що його репортерам у Македонії стали доступні документи Міністерства внутрішніх справ Македонії, згідно з якими Саввіді нібито заплатив близько 300 тисяч євро македонським противникам угоди.

Саввіді заперечив інформацію щодо причетності до фінансування антинатівських протестів у Македонії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.