У Британії оголосили, хто може з'явитися на банкноті в 50 фунтів

П'ятниця, 2 листопада 2018, 13:35

Зображення одного з видатних британських вчених прикрасить нову банкноту номіналом в 50 фунтів стерлінгів, яка повинна прийти на заміну нинішній паперовій купюрі, вперше введеній в обіг 1981 року.

Про це оголосив Банк Англії, закликавши британців висувати кандидатів на своєму сайті, пише BBC.

"Наші банкноти дають можливість прославляти розмаїття суспільства Сполученого Королівства і відзначити внесок його великих громадян", - сказав голова Банку Англії Марк Карні.

Номінувати можна будь-якого науковця зі сфери астрономії, біології, хімії, інженерії, математики, медицини та фізики.

Короткий список номінантів буде складений комітетом, зокрема чотирма експертами у цій галузі, і остаточне рішення ухвалить Карні.

Серед можливих кандидатів - британський фізик-теоретик Стівен Гокінг (1942-2018). Головною сферою його наукових інтересів були космологія та квантова гравітація, багато праці він присвятив вивченню чорних дір. Зокрема, він є автором теорії "випаровування" чорних дір внаслідок дії радіації - це явище отримало назву "випромінювання Гокінга".

 
Стівен Гокінг 

Другим претендентом називають британського математика та криптографа Алана Тюрінга (1912-1954) - людину, яка змогла розгадати код шифрованої машини часів Другої світової війни "Енігма" і допомогла союзникам розгромити нацистів. Тюрінга засудили у 1952 році за законами, які забороняли гомосексуалізм. Тюрінга часто вважають батьком сучасної інформатики.

Серед вчених-жінок також є сильні суперниці, і багато хто стверджує, що саме жінку потрібно зобразити на банкноті. Ада Лавлейс може опинитися на вершині списку, йдеться у матеріалі. Англійський математик відома тим, що зробила опис ранньої версії обчислювального пристрою загального призначення Чарльза Беббіджа, обчислювальної машини. Склала першу у світі програму.

Банку Англії ще належить розробити та затвердити дизайн нової банкноти, дата введення якої в обіг залишається невідомою.

 
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.