Президент Латвії висунув ультиматум нездатним визначитися з прем’єром партіям

П'ятниця, 23 листопада 2018, 10:25

Президент Латвії Раймонд Вейоніс заявив, що партії, які беруть участь у формуванні уряду, не отримають другий шанс, якщо не зможуть домовитися про кандидатуру прем'єр-міністра до понеділка 26 листопада.

Про це він заявив в інтерв'ю програмі "900 секунд" телеканалу LNT, повідомляє Delfi.

Вейоніс повідомив, що у нього є "план Б", але не став розкривати деталі. Він зазначив, що цей план "може не сподобатися партіям". Президент Латвії уточнив, що "план Б" не пов'язаний з розпуском Сейму.

"Я дав час до понеділка, щоб партії запропонували (кандидата на пост прем'єр-міністра, що може здобути підтримку парламентської більшості. – Ред.). У цьому разі можна сказати, що 26 листопада - це критичний момент. Якщо партії до цього не зможуть домовитися, то вони взагалі не отримають такого права надалі", - сказав Вейоніс.

На запитання, чи є актуальною для Вейоніса "червона лінія", за якою залишилася проросійська партія "Злагода", президент відповів, що в переговори про створення уряду потрібно включити всі представлені в парламенті партії, оскільки склад Сейму відображає все суспільство Латвії. При цьому він підкреслив, що для Латвії важливо "зберегти євроатлантичний курс" та інші розпочаті напрямки.

Якщо ж партії не зможуть домовитися між собою, Вейоніс дав зрозуміти, що спершу буде шукати кандидатуру серед депутатів Сейму, а потім, в разі необхідності – серед тих, хто не має депутатського мандата.

7 листопада президент Латвії довірив формування уряду кандидату Нової консервативної партії Янісу Бордансу, однак після того, як з переговорів вийшли три партії, він заявив, що формування уряду не є можливим. Тепер президенту доведеться висунути на пост прем'єра нового кандидата.

Нагадаємо, до 13-го Сейму Латвії пройшли 7 політичних сил. Проросійська соціал-демократична партія "Злагода" (Saskaņa) перемогла, отримавши майже 20% голосів.

На другому місці - популістична партія KPV ("Кому належить держава"), яка отримала підтримку 14,1% виборців. Далі йдуть Нова консервативна партія з 13,6%, партія "Для розвитку/За!" (12%), "Національне об’єднання" (11%).

Детальніше про результати виборів читайте у статті: "Ніхто не любить переможця: як провалився російський реванш на виборах у Латвії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: