Держдеп про напад на Україну: РФ пішла на агресію, Путін і Порошенко мають втрутитися

Вівторок, 27 листопада 2018, 08:33

Сполучені Штати засуджують агресивні російські дії у Азово-Керченській акваторії і підтримують суверенітет та територіальну цілісність України.

Про це заявив державний секретар США Майк Помпео, повідомляє прес-служба Держдепартаменту.

"Сполучені Штати висловлюють глибоку стурбованість з приводу інциденту в Чорному морі, що стався 25 листопада, коли українські судна намагалися пройти через Керченську протоку. Звіти про те, що російські судна таранили та стріляли в українські кораблі, завдаючи шкоди українським членам екіпажу, а потім захопили три судна, становлять небезпечну ескалацію та порушення міжнародного права", - йдеться у заяві.

"Сполучені Штати засуджують цю агресивну російську дію. Ми закликаємо Росію повернути Україні її судна, звільнити членів екіпажу та поважати суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на територіальні води", - підкреслив Помпео.

Водночас США закликають "обидві сторони виявляти стриманість та виконувати свої міжнародні зобов'язання".

"Ми закликаємо президентів Порошенка та Путіна безпосередньо взяти участь у вирішенні цієї ситуації. У зв'язку з цим ми знову підтверджуємо нашу підтримку формату "нормандської четвірки", - сказано в заяві.

"Сполучені Штати підтримують суверенітет та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів, що поширюються на територіальні води, а також право її суден на міжнародні води. Як зазначено в нашій Кримській декларації, Сполучені Штати відкидають спробу Росії приєднати Крим", - додав Помпео.

Нагадаємо, президент США Дональд Трамп через добу після відкритої агресії РФ проти українських суден у Азово-Керченській акваторії заявив, що йому не подобається те, що відбувається між Росією і Україною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.