Пропаганда РФ зосередилася на виправданні нападу в Азовському морі - дослідження

Четвер, 29 листопада 2018, 11:26

Кремлівські ЗМІ цього тижня повністю зосередилися на загостренні ситуації в Азовському морі і всіляко виправдовують обстріл і захоплення українських кораблів і моряків.

Про це йдеться в огляді сайту Euvsdisinfo, який веде оперативна група зі стратегічних комунікацій зовнішньополітичної служби ЄС. Сайт займається спростуванням кремлівської пропаганди.

В огляді наголошується, що новини по цій темі, опубліковані кремлівським телеканалом "Russia Tobay", мають явні ознаки спотворення фактів, оскільки в них йдеться, що "українські судна увійшли в російські води на Чорному морі незаконно", а насправді двосторонній договір між Росією і Україна регулює використання Керченської протоки і Азовського моря, яке вважається "внутрішніми водами" як Росії, так і України.

Російські ЗМІ також заявили, що цей інцидент був "навмисною провокацією з боку української влади" з метою "створити дипломатичну суперечку", яка призвела би до посилення санкцій проти Москви.

"Це трохи дивно, оскільки українські судна рухалися "відповідно до положень всіх ефективних багатосторонніх і двосторонніх міжнародних договорів і правил судноплавства". У Конвенції ООН з морського права йдеться, що "всі судна, в тому числі іноземні військові кораблі, користуються "правом мирного проходу" в межах територіального моря іншої держави відповідно до міжнародного права", - відзначають експерти.

Прокремлівські ЗМІ також намагаються відвернути аудиторію від головного питання - Росія стріляє по українським суднам і захоплює їх з екіпажами.

Для цього вони націлилися на президента України Петра Порошенка: "Вашингтон підштовхнув Порошенка до запуску цієї "морський провокації" проти Росії, щоб "зірвати зустріч Путіна і Трампа", і "Президент України Петро Порошенко використовує провокацію в Керчі для перевороту". Але насправді парламент України прийняв рішення про проведення президентських виборів 31 березня 2019 року.

В огляді також відзначається, що російська дезінформація спирається не тільки на власні ресурси, щоб поширювати свої новини про Україну, а й посилено використовує Twitter, особливо за кордоном.

У період з неділі до вівторка більше 10 000 німецькомовних твітів від 3000 унікальних акаунтів згадували Україну, причому майже всі твіти стосувалися конфронтації в Азовському морі. Незважаючи на велику загальну кількість твітів, значну частку дебатів по цій темі до сих пір веде невелика група з 30 облікових записів.

Ці 30 облікових записів просувають проросійські і/або крайні праві погляди і, швидше за все, автоматизовані в значній мірі.

Акаунти націлені на німецький сегмента твіттера, куди вони вкидають неправдиву інформації, наприклад, повідомлення Sputnik Deutschland про так званий "масовий артилерійський обстріл з боку України" в житлових районах Донбасу або розповідь про нібито "зізнання" захопленого українського солдата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.