Газета прем’єра Чехії розкрила фінансування партії Земана "друзями Путіна"

Субота, 3 листопада 2018, 15:50

Cеред спонсорів Партії громадянських прав чеського президента Мілоша Земана знайшли фірми, чиї зв'язки ведуть до найближчого оточення президента РФ Владіміра Путіна.

Про це йдеться у розслідуванні чеської газети Mladá fronta DNES.

Чеські журналісти з’ясували, що чимало фірм, які виділяли кошти на Партію громадянських прав і на президентську кампанію Земана, пов’язані зі швейцарським юристом Фабіо Делько, який у свою чергу працював на хрещеного батька дочки Путіна, віолончеліста Сергєя Ролдугіна та інших, пов’язаних з російським президентом олігархів.

Так, завдяки справі Panama Papers стало відомо про наявність у Ролдугіна низки офшорів вартістю сотні тисяч доларів. Управляти цими компаніями музиканту допомагав Фабіо Делько.

Разом з тим Делько контролює також кілька компаній і в Чехії. І в останні роки представники цих компаній виділяли на Партію громадянських прав кругленькі суми, а та в свою чергу фінансувала президентську кампанію Мілоша Земана. Загалом йдеться про 13 мільйонів чеських крон (понад 500 тисяч євро), наданих цими спонсорами, - це більше ніж половина всіх спонсорських коштів, отриманих партією.

Ян Велеба, який донедавна очолював Партію громадянських прав, відмовляється говорити про її спонсорів: "Вам слід запитати нинішнє керівництво. Я до них більше не маю стосунку".

Нинішній голова партії Любомир Нечас заперечує зв’язки донорів партії з адвокатом, близьким до Путіна: "Я переконаний, що все в порядку. Не йдеться про якусь координацію, це все випадковість".

Варто зазначити, що видання Mladá fronta DNES, яке провело розслідування, входить до групи MAFRA, яка з 2013 року перебуває у власності нинішнього прем’єра Чехії Андрея Бабіша.

Цього тижня у Чехії заговорили про можливий конфлікт між прем’єром і президентом після того як Андрей Бабіш виступив проти побудови нового ядерного блоку на АЕС Дуковани. В той же час Мілош Земан виступає за таке будівництво за участі "Росатома".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.