МЗС Чехії пояснило, чому виключає посольство в Україні і ще 3 країнах зі списку "ключових"

П'ятниця, 30 листопада 2018, 15:01

Усі країни, в яких діють чеські посольства, залишаться пріоритетними для Чехії, незважаючи на те, чи є вони у списку посольств під назвою "Найвище політичне значення".

Про це йдеться у повідомленні прес-служби МЗС Чехії.

Міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршічек вирішив виключити зі списку чеські посольства в Угорщині, Україні, Туреччині та Італії.

"Позначення "країна з найвищою політичною значущістю" не є терміном, який буде стосуватися фактичних пріоритетів політики Чеської Республіки, це просто технічна категорія, яка говорить про заробітну плату дипломатів у цій державі, а не про політичний сигнал з точки зору двосторонніх відносин чи пріоритетів чеської зовнішньої політики", - зазначили у відомстві.

"У зв'язку з тим, що назва вводить в оману, технічна категорія так званих посольств "найвищого політичного значення" у майбутньому змінить свою назву або буде скасована", - додали у МЗС.

Нині список посольств найвищого політичного значення містить 17 з 96 посольств Чехії, однак з нового року у ньому має бути на чотири диппредставництва менше. Президент Чехії Мілош Земан розкритикував намір Петршічека щодо посольств в Угорщині та Італії, однак не згадав про Україну та Туреччину. Петршічек запевнив, що головною причиною зміни списку є економічна. 

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ Чехії розширило список безпечних країн, включивши до нього, зокрема, Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.