Сербохорватську мову почали виводити з освіти

карта
Середа, 7 листопада 2018, 10:58

У Боснії і Герцеговині імплементують Закон про початкову освіту, яким запроваджується навчання на одній із трьох офіційних мов, які використовують конституційні народи конфедерації, тобто на боснійській, хорватській або сербській, замість мовного мікса BHS (боснійсько-хорватсько-сербська), який використовували раніше.

Про це пише Оslobodjenje.

В усіх офіційних шкільних документах столичного регіону Сараєво замість "неконституційного визначення" BHS віднині будуть вказувати назву однієї конкретної мови навчання. Таким чином батьки з самого початку мають обирати лише одну мову – боснійську, хорватську або сербську - для навчання своїх дітей в початковій школі.

 
Етнополітичні варіанти сербохорватської мови, або сербохорватська система діалектів (станом на 2006)
WIKIPEDIA

Захисники нововведення кажуть про необхідність дотримання прав людини на навчання на рідній мові та про необхідність захисти та розвитку боснійської мови, а не сербохорватської. Противники заявляють про політичне та ідеологічне підґрунтя такого рішення та попереджують про можливе запровадження окремих шкіл та, зрештою, до подальшого розколу суспільства в БіГ за національною ознакою.

Як відомо, прихильники колишньої єдиної Югославії прагнуть розвивати саме югославську, тобто сербохорватську мову.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: