У НАТО розповіли про гібридну кампанію Росії в Македонії

Четвер, 8 листопада 2018, 10:58

Росія використовує у Македонії весь набір методів гібридної кампанії, щоб не допустити зближення країни з ЄС та НАТО.

Про це заявив представник Департаменту Об’єднаної розвідки та безпеки Міжнародного секретаріату НАТО Хав’єр Бейлон під час дискусії на міжнародній конференції "Уроки гібридного десятиліття: що треба знати для успішного руху вперед", яка проходить в Києві.

"Однією з найважливіших точок російського впливу на Західних Балканах є Македонії, де нещодавно проходив референдум. Там відбувається справжня гібридна кампанія із використанням пропаганди, агентів, проксі-груп", - сказав Бейлон.

Він зазначив, що у західноєвропейських країнах російська пропаганда менш агресивна, але не менш ефективна.

"Якщо дивитися на Британію, Францію або Іспанію, там використовується інформаційна пропаганда, нав’язування наративів, фінансування певних груп", - сказав Бейлон.

"Вони мали інтереси в Іспанії, проштовхували референдум в Каталонії. Ми бачимо послідовний російський тиск у країнах Балтії, у скандинавських країнах – Фінляндії і Швеції, які є партнерами НАТО", - додав він.

Нагадаємо, 2 листопада уряд Македонії затвердив проект поправок до Конституції, якими передбачається зміна назви країни.

Зміна назви Македонії завершить довготривалу суперечку із сусідньою Грецією, яка, своєю чергою, припинить блокувати приєднання Македонії до НАТО і Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.