Бабіш: уряд Чехії не підтримає легалізацію вирощування конопель для особистих потреб

Четвер, 8 листопада 2018, 16:18

Уряд Чехії не підтримає легалізацію вирощування і зберігання конопель для особистих потреб - ініціативу, яку найближчим часом має розглянути парламент.

Про це заявив прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш, пише iDNES.cz.

"Ми не маємо наміру дискутувати про це, це не є доброю ідеєю. Ми не хочемо, щоб наші діти мали таку спокусу", - сказав Бабіш.

Водночас він визнав, що знає батьків, які мають хворих на розсіяний склероз дітей, і їм нічого не допомогло. Бабіш сказав, що батько зробить все, щоб врятувати свою дитину, тому деякі коноплі ростуть незаконно. У зв'язку з цим прем'єр пообіцяв полегшити доступ пацієнтів до ліків з конопель. За його словами, Міністерство охорони здоров'я Чехії розробить зміну діючого регламенту забезпечення медичними коноплями пацієнтів.

Лікарські коноплі легалізовані в Чеській Республіці з квітня 2013 року. До мільйона чехів використовують канабіс у медичних цілях, і це число зростає.

Чеська Республіка прийняла голландську модель, і має монопольну компанію, яка вирощує коноплі виключно для держави і тільки ті сорти і кількість, які хоче державне агентство. Таким чином медичні коноплі у Чехії можна придбати у аптеці за рецептом лікаря.

Вживання будь-яких наркотиків у Чехії ніяк не переслідується. Однак будь-яка людина може бути притягнена до відповідальності за зберігання наркотиків навіть для власних потреб. Закони при цьому розрізняють зберігання великого і малого обсягу речовин. Межа малої і великої кількості становить 15 грам. Максимальне покарання за зберігання невеликої кількості висушених конопель - штраф 15 тисяч крон (600 євро).

Легалізацію медичного застосування коноплі провели такі країни ЄС, як Велика Британія, Португалія, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Чехія, Польща, Австрія, Данія, Італія. Канада влітку 2018 року стала першою з країн G7, яка повністю дозволила її використання, зокрема у рекреаційних цілях, на національному рівні.

Основні активні речовини конопель – канабіноїди – ефективний засіб при епілепсії, розсіяному склерозі, хворобах Паркінсона, Альцгеймера та ще цілої низки захворювань та розладів. Коноплі також можуть бути дієвим знеболювальним та покращувати самопочуття, наприклад у онкохворих.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.