ЄС запропонує Швейцарії ще 6 місяців для обговорення нової угоди - ЗМІ

Вівторок, 11 грудня 2018, 16:41

Європейська комісія 11 грудня вирішила запропонувати Швейцарії ще шість місяців для узгодження нової угоди, яка регулюватиме майбутні відносини країни з Європейським Союзом.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на два джерела в ЄС.

Швейцарський уряд у п'ятницю ухилився від дедлайну, поставленого ЄС для узгодження проекту угоди до кінця цього року, та заявив, що буде розглядати це питання навесні 2019 року після політичних консультацій.

Політичне рішення Брюсселя, формалізоване після переговорів з лідерами ЄС 14 грудня, дозволить швейцарським фондовим біржам підтримувати доступ до клієнтів з ЄС до кінця червня. У вівторок про це оголошено не буде, повідомила прес-секретар Комісії.

"Це останній жест доброї волі з нашого боку, що супроводжуватиме їхні консультації, які пройдуть навесні", - сказав один зі співрозмовників Reuters.

Раніше у Брюсселі стверджували, що якщо Швейцарія не підтримає проект угоди до кінця року, то Європейська комісія не буде продовжувати визнання швейцарських бірж з 2019 року.

Відносини між ЄС і Швейцарією регулюються понад 100 двосторонніми угодами, які Брюссель хоче замінити одним договором. Угода, яка б більш тісно пов'язувала нейтральну країну з її найбільшим торговельним партнером, мала бути підписана ще на початку року, однак швейцарська влада заявила, що договір може підірвати високу заробітну плату і умови праці в країні. За проектом, Швейцарія автоматично адаптує свої правила міграції та соціального забезпечення до законодавства ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.