Туреччина розпочне нову військову операцію в Сирії - Ердоган

Середа, 12 грудня 2018, 13:19

Туреччина за кілька днів розпочне військову операцію проти сирійських курдів на схід від річки Євфрат на півночі Сирії.

Про це заявив турецький президент Реджеп Тайіп Ердоган, повідомляє Hurriyet.

"Настав час реалізувати наше рішення знищити терористичні групи на схід від Євфрату. Ми почнемо операцію на схід від Євфрату за кілька днів, щоб врятувати його від сепаратистської терористичної організації", - сказав Ердоган.

Турецький президент говорив про курдські "Загони народної самооборони" (YPG), які є значною частиною "Сирійських демократичних сил" (SDF), що допомагали США витіснити терористів "Ісламської держави" з території Сирії.

Пентагон 11 грудня оголосив, що на півночі Сирії встановлені американські спостережні пункти, спрямовані на те, щоб запобігти конфліктам між турецькою армією та SDF, хоча Анкара просила відмовитися від них.

Турецька армія з 2016 року вже розпочала дві військові операції в Сирії, в останній з яких сирійські повстанці, що підтримували Анкару, у березні взяли під контроль прикордонне місто Афрін, витіснивши звідти бійців YPG.

Сполучені Штати вже давно скаржаться на те, що напруженість між Туреччиною та SDF іноді сповільнює прогрес у боротьбі з ІДІЛ.

"У Сирії більше немає загрози ІДІЛ", - заявив Ердоган, звинувачуючи США у "тактиці затягування" щодо їхньої обіцянки очистити північно-східне сирійське місто Манбідж від членів YPG.

"Зрозуміло, що мета пунктів спостереження США в Сирії полягає не в тому, щоб захистити нашу країну від терористів, а захистити терористів від Туреччини", - додав турецький президент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.