Ердоган погрожує штурмом міста у Сирії, якщо США не виведуть звідти курдські сили

П'ятниця, 14 грудня 2018, 14:20

Турецькі сили увійдуть до сирійського міста Манбідж, якщо Сполучені Штати не виведуть звідти курдських бійців YPG, а також будуть атакувати райони, контрольовані курдами далі на схід.

Про це заявив турецький президент Реджеп Таїп Ердоган у п'ятницю, пише Reuters.

Ердоган оголосив цього тижня, що Туреччина за кілька днів розпочне військову операцію проти сирійських курдів на схід від річки Євфрат на півночі Сирії.

Турецька армія з 2016 року вже розпочала дві військові операції в Сирії, в останній з яких сирійські повстанці, що підтримували Анкару, у березні взяли під контроль прикордонне місто Афрін, витіснивши звідти бійців YPG, яка є частиною Сирійських демократичних сил (SDF).

Сполучені Штати вже давно скаржаться на те, що напруженість між Туреччиною та SDF іноді сповільнює прогрес у боротьбі з ІДІЛ. Ердоган звинувачує США у "тактиці затягування" щодо їхньої обіцянки очистити північно-східне сирійське місто Манбідж від членів YPG.

"Манбідж - це місце, де живуть араби, але вони поступилися територією терористичній організації", - заявив Ердоган у Стамбулі. "Тепер ми кажемо, що ви повинні очистити, видалити їх, або ж ми будемо входити у Манбідж. Я дуже чітко кажу", - додав він.

 

Ердоган сказав, що Туреччина також має намір "принести мир та безпеку" до районів, розташованих на схід від Євфрату.

Сполучені Штати, які створили спостережні пости на сирійській стороні кордону, попередили Туреччину про щодо нового вторгнення і заявили, що новозбудовані позиції допоможуть уникнути будь-якої загрози безпеці для Туреччини з боку Сирії.

Однак Ердоган зазначив, що Туреччина досить довго чекала, щоб виступити проти YPG, яка, за його словами, не відрізняється від бойовиків Робітничої партії Курдистану (PKK), яка протягом 34 років влаштовує повстання проти держави на південному-сході Туреччини.

"Ми не лише забезпечуємо безпеку для нашої країни, здійснюючи кроки в Сирії, але й захищаємо честь людей", - сказав він.

Сирійські повстанці заявляють, що Туреччина готова залучити до операції 15 тис. бійців. У SDF заявили, що дадуть гідну відсіч атаці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: