Іспанський суд пом’якшив вирок екс-главі уряду Каталонії

Понеділок, 17 грудня 2018, 14:57

Верховний суд Іспанії пом’якшив вироки колишньому главі уряду Каталонії Артуру Масу та кільком каталонським політикам за організацію в 2014 році опитування щодо незалежності регіону.

Про це повідомляє El Pais.

Суд розглянув апеляції колишнього голови женералітату Каталонії Артура Маса, його заступниці Жоани Ортега та колишнього міністра освіти Ірене Рігау на рішення суду попередньої інстанції.

У березні 2017 року Вищий суд Каталонії, який розглядав справу про опитування, позбавив Артура Маса права обіймати державні та виборні посади протягом двох років, а також засудив його до штрафу в розмірі 36 тисяч євро. Крім того, вироки були винесені щодо ще двох членів його уряду. Колишній заступник голови женералітету Жоана Ортега втратила право займати державні та виборні посади протягом одного року і дев'яти місяців, колишній міністр освіти Ірене Рігау - протягом одного року і шести місяців.

Верховний суд пом’якшив вироки і заявив, що Мас не може обіймати державні посади протягом одного року і одного місяця, Жоана Ортега – протягом дев'яти місяців, Ірене Рігау - протягом шести місяців.

Опитування про незалежність Каталонії пройшло 9 листопада 2014 року. За результатами голосування, в якому взяли участь 2,3 мільйона осіб з 5,4 мільйона каталонців, що володіють правом голосу, понад 80% виступили за незалежність регіону. Конституційний суд Іспанії визнав опитування незаконним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.