Сенат Італії схвалив погоджений з Брюсселем проект бюджету

Неділя, 23 грудня 2018, 15:11

Сенат Італії у ніч на неділю підтримав проект бюджету на 2019 рік, щодо якого Рим та Брюссель вели суперечку декілька місяців.

Про це повідомляє агентство Reuters.

Щоб набути чинності з початку нового року, бюджет повинен бути затверджений нижньою палатою парламенту до 31 грудня.

Минулої середи Європейська комісія досягла компромісу з Італією про бюджет на 2019 рік після декількох місяців словесної суперечки. Таким чином Риму вдалось уникнути дисциплінарних заходів з боку ЄС.

Втім зміни до бюджету потребували значного переписування проекту, тому у суботу остаточний текст бюджету надійшов до Сенату в останній момент. Це викликало критику опозиційних депутатів.

Демократична партія заявила, що попросить головний італійський суд винести рішення про конституційність цього кроку, заявивши, що для обговорення законопроекту було недостатньо часу.

У неділю віце-прем'єр Луїджі Ді Майо заявив на Facebook, що досягнення угоди з ЄС неминуче означало, що для представлення проекту бюджету перед парламентом знадобиться більше часу. "Я розраховую на остаточне затвердження бюджету 27-28 грудня", - сказав він.

У жовтні популістська правляча коаліція Італії оприлюднила проект бюджету, який передбачав прогнозований дефіцит ВВП у розмірі 2,4% у порівнянні з 1,8% цього року. В результаті компромісу з Брюсселем Рим зменшив свій прогноз дефіциту на наступний рік до 2,04% ВВП. Рим також знизив прогноз економічного зростання з 1,5% до 1%.

Італія ризикувала потрапити під санкції ЄС, якби не переглянула свої плани зі збільшення витрат на наступний рік. Єврокомісія назвала їх "безпрецедентним" відхиленням від фінансових правил єврозони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.