Угорський уповноважений: на Закарпатті на мене дивляться, як на Миколая

Четвер, 27 грудня 2018, 11:53

Угорський уповноважений міністра щодо співпраці прикордонних регіонів Угорщини та України Іштван Грежа заявив, що після скандалу навколо створення його посади він кілька місяців не міг приїхати на Закарпаття, але тепер у регіоні його сприймають "як Миколая".

Про це він заявив під час спілкування з журналістами наприкінці грудня, повідомляє "Радіо Свобода".

Грежа, який і раніше займався угорсько-українською співпрацею, заявив, що до скандалу дуже часто відвідував регіон. Але після "було дуже важко". "Я кілька місяців не міг приїхати. Тоді на мене дивилися як на ворога, а тепер - як на Миколая", - сказав він.

Нагадаємо, на початку серпня Київ висловив протест через створення в уряді Угорщини посади "уповноваженого міністра з питань розвитку Закарпаття і програми розвитку дошкільних навчальних закладів Карпатського басейну", яку обійняв Іштван Грежа. Україна сприйняла це рішення як втручання у внутрішні справи і навіть не виключала заборони в’їзду Грежі. Після тривалих суперечок Угорщина змінила суперечливу назву посади.

Грежа також розповів про напрямки, якими опікується на посаді. Серед іншого, угорський уряд оголосив про початок безкоштовного навчання української мови для угорців Закарпаття.

"Ми надаємо вакцини області, бо це важливо і для нашої безпеки як сусіда України… У Виноградові ми повністю оновили дитяче відділення лікарні, у Мукачеві – дах дитячого відділення. Тепер оновили 19 ФАПів, закупили усім угорськомовним селам необхідне обладнання", - перелічив Грежа.

Крім того, за його словами, уряд Угорщини хоче допомогти реставрувати палац Ференца Ракоці у Береговому. На всі дитсадки та школи, де навчання відбувається угорською мовою, уряд Угорщини виділив на три роки 600 млн грн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.