Франція і Британія засудили випробування Іраном ракет, які можуть досягти Європи

Вівторок, 4 грудня 2018, 10:33

Франція та Велика Британія заявляють, що Іран може порушувати зобов'язання перед Організацією Об'єднаних Націй, тестуючи балістичні ракети середньої дальності, здатні нести багатозарядні боєголовки.

Про це пише The Guardian.

Міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант заявив у суботу, що він "глибоко стурбований випробуванням Іраном балістичної ракети середньої дальності. Провокаційним, загрозливим і несумісним з Резолюцією РБ ООН 2231". 

Хант висловив "рішучість припинити дестабілізуючу програму балістичних ракет Ірану". Важливі дискусії з цього приводу відбудуться на зустрічі закордонних справ ЄС 10 грудня, очікують в Лондоні.

Офіс французького президента підтримав Велику Британію, заявивши, що випробування були "провокаційними та дестабілізуючими". Париж закликав Іран припинити всі випробування балістичних ракет, здатних нести ядерні боєголовки.

Заяви Лондона і Парижа з'явилися після того, як адміністрація президента США Дональда Трампа закликала Європу ввести жорсткі нові санкції проти Ірану у зв’язку з його програмою балістичних ракет.

Держсекретар США Майк Помпео заявив, що Іран тестував балістичну ракету середнього рівня, чим порушив резолюцію ООН. За словами Помпео, ракета здатна нести багатозарядні боєголовки і "має діапазон, який дозволяє вразити частини Європи та увесь Близький Схід".

США відновили санкції проти Ірану після того, як президент Дональд Трамп у травні вийшов з міжнародної ядерної угоди з Іраном 2015 року, за якою вони були скасовані. Вашингтон закликає європейські країни вийти з угоди слідом за США. Іран наполягає, що його ракетна програма є оборонною.

Рада безпеки ООН за зачиненими дверима обговорить 4 грудня останні здійснені Іраном ракетні випробування, які можуть порушувати схвалену три роки тому резолюцію Ради безпеки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: