Президент Чехії розкритикував звіт спецслужб про шпигунів РФ

П'ятниця, 7 грудня 2018, 10:55

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що контррозвідувальна служба країни BIS у своєму щорічному звіті не надала доказів присутності російських або китайських шпигунів у країні.

Про це пише České noviny.

У доповіді BIS сказала, що дві окремі атаки на Міністерство закордонних справ Чехії минулого року частково були роботою хакерської групи APT28, яка пов'язана з російським урядом. Звіт попередив про те, що Росія продовжує використовувати незаконних розвідників, які зокрема діють на дипломатичній основі.

Також у ньому йдеться про те, що росіяни намагаються за допомогою підставних осіб отримати доступ до державних замовлень стратегічного значення Чехії і здійснюють економічне шпигунство.

Земан зазначив, що він читав непублічну частину цих звітів, але не побачив конкретних доказів. "Я сподіваюся, що не розкрию державної таємниці, крім таємниці про нездатність BIS сказати, що протягом шести років не має конкретних доказів того, що б вказувало на російського або китайського шпигуна", - сказав президент.

За його словами, BIS переконує громадськість у своїй корисності, оскільки це спосіб зберегти або збільшити свій бюджет. 

"Тож коли вони базікають, що тут кишить російськими та китайськими шпигунами, у той час коли протягом шести років не вдалося зловити жодного шпигуна, це маячня, але для не досить поінформованого народу це є досить переконливим", - сказав Земан.

Президент також заявив, що BIS не вдалося розкрити жодних ісламських терористів на чеській території, хоча поліція та інші служби заявили про їх існування.

Уряд Чехії має намір обговорити інформацію, опубліковану в доповіді спецслужби за 2017 рік на окремому засіданні в січні майбутнього року, повідомив прем'єр Андрей Бабіш. 

Раніше у Чехії за підозрою у незаконному втручанні у систему видачі дозволів на тимчасове проживання у країні затримали 4 громадян РФ. У березні Чехія вислала 3 російських розвідників, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.