Курди передали Росії "дорожню карту" щодо майбутнього Сирії

Четвер, 10 січня 2019, 10:56

І Туреччина, і сирійські курди сподіваються на те, що Росія вирішить проблеми, спричинені раптовим рішенням президента США Дональда Трампа минулого місяця про виведення військ із Сирії.

Про це пише The Washington Post.

Турецькі чиновники заявили в середу, що президент Реджеп Таїп Ердоган планує відвідати Москву цього місяця для обговорення Сирії та інших питань з президентом Росії Владіміром Путіним.

Курди вже попросили Росію допомогти укласти угоду з сирійським урядом і заповнити вакуум, який залишиться з від'їздом американських військ, щоб уникнути загрози турецької атаки.

Цього тижня російські війська запустили патрулі на околиці Манбіджа, який раніше був контрольований підтримуваними США курдами.

Один з курдських лідерів, представник партії "Демократичний союз" Салех Муслім заявив, що Москва не брала на себе жодних зобов'язань підтримати прагнення курдів укласти угоду з сирійським урядом.

"Ми передали нашу дорожню карту росіянам. Ми просто чекаємо рішення", - сказав представник курдів.

За словами Мусліма, пропозиція курдів російській стороні дозволяє сирійському уряду відновити суверенітет на всій території, захопленій ними з 2012 року, в обмін на надання автономії для курдів, дозволивши їм продовжити самоврядування.

Радник Білого дому з національної безпеки Джон Болтон заявив, що сили США залишаться в північно-східній Сирії, поки Туреччина не відмовиться від наступу на курдів.

Анкара розглядає сирійських курдів YPG як частину Робочої партії Курдистану (PKK), яка десятиліттями влаштовує заколоти на турецькій землі, і пообіцяла почати наступ на її позиції на півночі Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.