Єврокомісія почала перевірку податкових угод компанії Nike в Нідерландах

Четвер, 10 січня 2019, 14:09

Європейська комісія відкрила розслідування проти компанії Nike, щоб перевірити, чи отримала компанія нечесну перевагу над конкурентами завдяки виданим їй у Нідерландах спеціальним податковим дозволам.

Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

Офіційне розслідування Комісії стосується податкового режиму в Нідерландах двох компаній Nike group, що базуються в Нідерландах, Nike European Operations Netherlands BV ("NEON") і Converse Netherlands BV ("CN BV"). Ці дві компанії розвивають, реалізують і реєструють продажі продукції Nike і Converse в Європі, на Близькому Сході та в Африці.

В результаті п'яти податкових угод, укладених з голландською владою, ці компанії в значній мірі обходили сплату роялті в Нідерландах, значно знижуючи оподатковуваний прибуток Nike з 2006 року.

За цими угодами NEON та CN BV оподатковуються лише в Нідерландах за обмеженою операційною маржею на основі продажів.

"Розслідування Комісії зосереджуватиметься на тому, чи могли податкові положення неналежним чином знизити оподатковувану базу в Нідерландах для NEON та CN BV з 2006 року. Нідерланди могли надати перевагу групі Nike, дозволивши платити менше податків, ніж іншим компаніям, чиї операції оцінюються відповідно до ринкових умов. У разі підтвердження це буде рівнозначно незаконній державній допомозі", - заявила в Єврокомісії.

Інформація про можливі порушення з боку Nike у Нідерландах стала відома після публікації даних "Paradise Papers" у 2017 році. Мільйоні конфіденційних документів про офшори були злиті у відкритий доступ і викрили податкові угоди для зменшення податків транснаціональними корпораціями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: