Італійські популісти планують сформувати нову групу в Європарламенті

П'ятниця, 11 січня 2019, 14:36

Італійські депутати від популістського "Руху 5 зірок" планують створити нову групу в Європарламенті і обіцяють оприлюднити свій маніфест напередодні європейських виборів у травні.

Про це повідомляє Euractiv.

Лідер руху віце-прем'єр-міністр Італії Луїджі ді Майо перебував у Брюсселі, щоб обговорити майбутні плани нової політичної групи.

Після Brexit депутати британської євроскептичної партії UKIP вийдуть з парламентської групи "Європа свободи і демократії" (EFDD), в яку зараз входять депутати Європарламенту від "Руху 5 зірок". І не зрозуміло, чи після виборів у травні EFDD взагалі буде існувати, тому італійці шукають нових потенційних союзників.

Ді Майо зустрівся з лідерами правого крила польської партії Кукіз15, популістської хорватської партії "Zivi Zid" і ліберальної фінської партії "Liike Nyt" і обговорював формування нової групи.

Ді Майо також заявив, що тривають переговори з іншими європейськими партіями. Крім того, за його словами, "Рух 5 зірок" чекає відповіді від лідерів протестного французького руху "жовтих жилетів", який поки не є політичною одиницею.

Союзники планують підписати маніфест із 10 пунктів, який визначить спільні цінності, які поділяють сторони в новій політичній групі. Церемонія відбудеться у Римі в середині лютого.

Сторони, які підпишуть документ, матимуть право вільного голосування з будь-якого питання, як це вже відбувається в групі EFDD.

Нагадаємо, "велика коаліція" правоцентристської і лівої груп у Європарламенті може завершити своє існування після європейських виборів у травні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.