Трамп може повернутися до погрози виходу США з НАТО - ЗМІ

Вівторок, 15 січня 2019, 10:45

Президент Дональд Трамп може повернутися до погрози виходу США з НАТО, оскільки нарощування військових витрат іншими членами Альянсу продовжує відставати від цілі, поставленої ним.

Про це пише The New York Times з посиланням на джерела в Білому домі.

За їхніми словами, протягом 2018 року Трамп конфіденційно кілька разів заявляв про бажання вийти з НАТО. Він казав високопосадовцям, що "не бачить сенсу у військовому альянсі".

Як відомо, Трамп під час саміту в Брюсселі у липні 2018 року пригрозив виходом США з НАТО, якщо держави-члени не виконають його вимог з підвищення видатків на оборону. Пізніше Трамп заявив, що за підсумками екстреної зустрічі не розглядає таку можливість.

Високопоставлений чиновник адміністрації Трампа, коментуючи питання про можливість нових погроз, вказав на зауваження Трампа в липні, коли він назвав прихильність Сполучених Штатів до НАТО "дуже сильною", а альянс "дуже важливим".

"Чиновники американських служб безпеки вважають, що Росія зосередилася на підриві солідарності між Сполученими Штатами і Європою після анексії Криму 2014 року", - йдеться у матеріалі.

У 2014 році члени НАТО погодилися рухатися в напрямку збільшення протягом десятиліття витрат на оборону, довівши частку до 2% від ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.