Після погроз Трампа Туреччина готова до "зони безпеки" для курдів у Сирії

Вівторок, 15 січня 2019, 16:41

Туреччина готова створити "зону безпеки" на півночі Сирії, як це запропонував президент США Дональд Трамп.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, повідомляє Hurriyet Daily News.

За його словами, команди обох сторін продовжать обговорення технічних аспектів запропонованих заходів уздовж сирійського кордону.

"Пан Трамп ще раз підтвердив своє рішення залишити Сирію. Він також говорив про "зону безпеки" на 30 кілометрів вглиб Сирії, яку ми створимо. Це проблема, яку я піднімав при адміністрації Обами", - заявив Ердоган у своєму щотижневому зверненні до своєї парламентської групи.

Ердоган висловив надію, що він досяг розуміння історичної важливості цього процесу під час телефонної розмови з Трампом 14 січня, яка відбулась після погроз Трампа y Twitter "економічно спустошити Туреччину, якщо вона завдасть удару по курдах".

"Цей твіт засмутив нас. Навіщо? Тому що ми стратегічні партнери. У нас можуть бути різні позиції з деяких питань, але ми повинні дотримуватися одних і тих же цілей", - сказав Ердоган.

Анкара розглядає сирійських курдів YPG як частину Робочої партії Курдистану (PKK), яка десятиліттями влаштовує заколоти на турецькій землі, і пообіцяла почати наступ на її позиції на півночі Сирії, навіть якщо вихід США затягнеться. Курди намагаються домовитися з урядом президента Башара Асада та його союзником Росією щодо недопущення наступу турків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.