Чеські депутати підтримали план комуністів оподаткувати виплати церкві

Середа, 23 січня 2019, 15:44

Нижня палата парламенту Чехії схвалила пропозицію щодо оподаткування компенсації, яку отримують церкви країни за майно, захоплене колишнім комуністичним режимом.

Про це повідомляє Associated Press.

Розроблений Комуністичною партією законопроект підтримали 106 депутатів, 56 проголосували проти. Комуністи не входять до складу лівоцентристської правлячої коаліції на чолі з прем'єр-міністром Андрієм Бабішем, але допомогли уряду отримати схвалення у парламенті.

Керівні чеські партії ANO і ČSSD раніше вже підтримали проект комуністів і заявили про готовність ввести податок вже з 2020 року. Оподаткування стало однією з ключових умов комуністів для підтримки уряду.

Очікується, що верхня палата парламенту, яку контролює опозиція, відкине комуністичний план. Але комуністи і коаліція мають абсолютну більшість у нижній палаті і можуть подолати таке вето.

Чеська церква планує у разі остаточного ухвалення планує оскаржити пропозицію в Конституційному суді.

Після того, як комуністи захопили владу в колишній Чехословаччині в 1948 році, вони конфіскували все майно, що належить церквам, яким було дозволено діяти під суворим державним контролем.

Згідно із законом 2012 року, церкви країни, включаючи Римо-Католицьку Церкву та єврейську громаду, мають отримати близько $3 мільярдів компенсації протягом 30 років.

Прем’єр Бабіш стверджував, що така велика компенсація - занадто щедра і потребує коригування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.