ЄС привітав ратифікацію парламентом Греції угоди з Македонією

П'ятниця, 25 січня 2019, 16:19

В ЄС привітали схвалення парламентом Греції угоди з Македонією та заявили, що цей крок "додасть імпульсу європейській перспективі регіону".

Про це йдеться у спільній заяві президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера, високої представниці ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Федеріки Могеріні та єврокомісара з політики сусідства і переговорів про розширення Йоганнеса Гана.

"Для вирішення однієї з найбільш укорінених суперечок в регіоні були потрібні політична мужність, лідерство і відповідальність з усіх боків. Обидві країни скористалися цією унікальною можливістю, яка подає приклад примирення для Європи в цілому і надасть додаткового імпульсу європейській перспективі регіону", - йдеться у заяві.

"Хоча ми з нетерпінням очікуємо наступних процедурних кроків, які ведуть до повного виконання угоди, ми вже сьогодні можемо з упевненістю сказати, що Афіни і Скоп'є разом написали нову сторінку нашого спільного майбутнього ЄС", - додали європейські високопосадовці.

Парламент Греції у п’ятницю, 25 січня, ратифікував угоду з Македонією про зміну назви останньої. Тепер країна буде називатися Республіка Північна Македонія.

В обмін на відмову Македонії від старої назви та переіменування Афіни пообіцяли зняти вето на бажання Скоп'є приєднатися до НАТО і Європейського Союзу.

Канцлер Австрії Себастіян Курц заявив, що схвалення парламентом Греції двосторонньої угоди про зміну назви Македонії відкриває шлях балканської країни до членства у ЄС.

У НАТО вважають можливим вступ Македонії в альянс навесні 2020 року.

Читайте також: "Всупереч протестам та тиску РФ: чому Греція схвалить угоду з Македонією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: