Представниця ООН прибула до Туреччини для розслідування вбивства Хашоггі

Понеділок, 28 січня 2019, 12:22

Доповідачка ООН з прав людини прибула у понеділок до Анкари на тиждень, щоб провести міжнародне розслідування вбивства саудівського журналіста Джамала Хашоггі.

Про це повідомляє DPA.

Спеціальний доповідач з питання про позасудові страти, страти без належного судового розгляду або довільні страти Агнес Калламар сьогодні проводить зустріч в Анкарі с міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу.

Візит представниці ООН відбувається майже через чотири місяці після того, як Хашоггі був убитий в консульстві Саудівської Аравії у Стамбулі.

Калламар, яка очолює команду експертів з юридичних і судових експертиз, також звернулася з проханням відвідати консульство в Стамбулі, а також відвідати Саудівську Аравію.

"Я надіслала запит на доступ до саудівського консульства в Стамбулі і зустріч з послом в Туреччині. також просила дозволу на проведення подібного візиту до королівства Саудівської Аравії", - сказала Калламар.

Поки що невідомо, чи підтверджений її запит і коли вона матиме доступ до консульства.

Команда ООН оцінить кроки турецького і саудівського урядів для вирішення цієї справи і "характер і ступінь відповідальності держав і окремих осіб за вбивство".

Нагадаємо, критик саудівського королівського двору Джамаль Хашоггі був убитий у консульстві королівства у Стамбулі 2 жовтня 2018 року. Саудівська прокуратура стверджує, що журналіста убили після того, як не змогли добровільно переконати його повернутись у Саудівську Аравію.

Турецька сторона впевнена, що Хашоггі планували убити заздалегідь, з високою вірогідністю - за вказівкою оточення наслідного принца або й самого принца.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.