Грузія може стати членом ЄС так, щоб не називатися ним - президент

Понеділок, 28 січня 2019, 14:56

Грузія запропонує Євросоюзу нову ініціативу, націлену на ще тіснішу інтеграцію з блоком.

Про це президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила в інтерв'ю Euradio.fr.

За її словами, нині ЄС переживає ряд криз, зокрема Brexit, які можуть змінити його "конфігурацію".

"Brexit може створити нові можливості. Будуть створені нові нестандартні формати, які зможе використовувати Грузія. Наша ідея полягає в тому, щоб використати вирішальний момент європейських виборів і 10-річчя програми "Східне партнерство", щоб організувати конференцію в Батумі, на яку ми запросимо членів ЄС та асоційовані держави. Саме асоційовані держави повинні вносити пропозиції, тому що у ЄС поки не буде часу думати про майбутнє і висувати нові ідеї", - сказала Зурабішвілі.

Ключова ідея цього плану дій полягає в тому, що "Грузія може стати членом ЄС так, щоб не називатися членом", зазначила вона.

"Ми вже оформили транспортну угоду, такі програми, як Erasmus, дуже популярні серед грузинських студентів. Ми повинні добре подумати і подати конкретний список пропозицій, що виражають наші інтереси. Зокрема, охорона навколишнього середовища, трудове законодавство, це - кілька сфер, в яких нам потрібні ресурси", - підкреслила Зурабішвілі.

"Ми повинні вжити заходів для фізичного зближення з ЄС. Це, конкретно, означає об'єднання людей і товарів за допомогою Чорного моря. Це буде видимий і символічний крок вперед. З цією метою ми приєдналися до європейської транспортної мережі, за допомогою якої Грузія отримає дохід в 3,5 млрд євро від інвестиційної програми", - додала голова держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: