Brexit: парламент Британії голосуватиме за поправки до угоди з ЄС

Вівторок, 29 січня 2019, 09:49

Парламент Великої Британії у вівторок проведе дебати і голосування щодо низки поправок до угоди про Brexit, одна з яких стосується найбільш спірного питання – кордону між Північною Ірландією та Республікою Ірландія.

Про це повідомляє Reuters.

Прем'єр-міністр Тереза ​​Мей попросить депутатів своєї Консервативної партії надіслати повідомлення Брюсселю про те, що вони підтримають її Brexit-угоду, якщо план уникнення жорсткого кордону в Ірландії буде замінено.

Це не буде повторним голосуванням за угоду Терези Мей з Брюсселем, яку депутати вже відхилили 15 січня.

В центрі обговорення буде так званий "запасний механізм" (backstop), спрямований на запобігання жорсткому кордону між Ірландією та Північною Ірландією. Він передбачає застосування правил ЄС у Північній Ірландії, якщо не буде узгоджено жодних інших рішень.

Депутат-консерватор Грехем Брейді вніс поправку, яка пропонує вилучення "запасного механізму" з угоди та заміну його "альтернативними механізмами".

У понеділок Мей на приватній зустрічі депутатів-консерваторів заявила, що уряд хотів, щоб вони підтримали поправку Брейді, якщо вона буде обрана спікером Палати громад для голосування.

Потужна підтримка цієї поправки дасть можливість Мей продемонструвати ЄС, що змін у питанні ірландського кордону може бути достатньо, щоб дозволити їй отримати схвалення парламенту для угоди загалом.

"Це дозволяє прем'єру надіслати дуже чітке повідомлення про те, чого хочуть парламент і партія", - заявив голова Консервативної партії Брендон Льюїс після зустрічі.

Окрім пропозиції Брейді є ще одна ключова поправка, що, як очікується, зможе отримати велику підтримку. Депутат Лейбористської партії Івет Купер запропонувала передати контроль над Brexit від уряду до парламенту.

Якщо цю пропозицію схвалять, вона матиме значний ефект, надаючи депутатам, які хочуть заблокувати, затримати або переглянути договір про Brexit, можливий законний шлях для цього.

Депутати запропонували більше 10 різних поправок, які будуть обговорювати у вівторок, але лише невелика кількість, швидше за все, буде обрана для голосування. Голосування розпочнеться о 21:00 за Києвом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.