Росія вибила проіранські сили зі стратегічного району в Сирії - ЗМІ

Вівторок, 29 січня 2019, 16:18

Бої, що спалахнули в січні між різними підрозділами Сирійської арабської армії через поділ впливу на підконтрольних уряду територіях Сирії, призвели до витіснення проіранських сил з району, де російські війська мають два стратегічно важливі спостережні пункти.

Про це пише "Новая газета".

Йдеться про бої між 5-м корпусом "Сил Тигра" генерала Аль-Хасана, підтримку яким надає Росія, і проіранською 4-ю дивізією під командуванням молодшого брата Башара Асада - Махера Асада.

"Росія робить ставку на генерала Аль-Хасана, він присутній на багатьох протокольних фотографіях з російськими військовими чинами, його підрозділи часто прикривають "вагнерівці". Фактично П'ятий корпус, що складається з сирійських і ліванських добровольців, підпорядковується командуванню російського штабу на авіабазі Хмеймім", - йдеться у матеріалі.

У битві 19 січня у провінції Хама з обох сторін застосовувалися танки, міномети і великокаліберні кулемети. За даними, що надходили з місця, втрати з обох сторін могли скласти близько 200 осіб.

"У результаті битви при Сахль-Ель-Габ П'ятий корпус Сирійської арабської армії витіснив противника з району, де російські війська мають два стратегічно важливі спостережні пункти: на північ від Сахль-Ель-Габ, в місті Аль-Сукейлабія, і на південь, в містечку Айн-Рихана. Очевидно, росіяни не збиралися ризикувати цими пунктами і поступатися ними іранцям", - сказано в статті.

28 січня турецькі джерела в Сирії повідомили, що бої між проросійськими і проіранськими угрупованнями тривають.

Незважаючи на те, що Росія і Іран воювали разом та підтримують режим сирійського президента Башара Асада, їхні позиції не співпадають у питанні безпеки Ізраїлю, а також пов'язаному з цим питанням охорони кордону Сирії з Ліваном. Іран вважають головним спонсором ліванського збройного угруповання "Хезболла" і загрозою безпеці Ізраїлю. 

За підсумками останніх подій голова комісії з національної безпеки і зовнішньої політики парламенту Ірану Хешматоллу Фалахатпішех висловив очевидне невдоволення іранського режиму діями Росії в Сирії. Зокрема, він заявив іранському новинному агентству IRNA про те, що "Росія деактивує свої системи ППО в Сирії щоразу, коли Ізраїль бомбить (іранські позиції там - Ред.). Схоже, існує якась координація між ізраїльськими ударами і розміщеними в Сирії російськими системами ППО".

У відповідь заступник міністра закордонних справ Росії Сергєй Рябков підтвердив, що безпека Ізраїлю є одним з головних пріоритетів для російського керівництва. При цьому, зі слів Рябкова, некоректно говорити про союзницькі відносини між Росією і Іраном, бо країни лише "працювали разом" в Сирії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.