Британія підготує пропозиції щодо ірландського кордону за кілька днів

Четвер, 31 січня 2019, 11:09

Британії знадобиться кілька днів, щоб сформулювати свої пропозиції Європейському Союзу щодо заходів, які можуть вирішити прикордонну проблему в Ірландії після Brexit.

Про це міністр закордонних справ Джеремі Хант заявив у інтерв’ю радіо BBC в четвер, інформує агенція Reuters.

"Ми зберемо всі пропозиції. Це забере декілька днів", - сказав він. "Я вважаю, що потенціал є на усіх різних напрямках, які обговорювалися. Але ми повинні зібрати їх усі, щоб переконатися, що вони відповідають вимогам ЄС, і тоді я думаю... у нас буде належне обговорення", - додав міністр.

Хант сказав, що наразі говорити про необхідність продовження процесу виходу Британії з ЄС рано. Країна повинна покинути блок 29 березня, але наразі британські депутати не можуть вирішити ключову проблему митних перевірок на кордоні між Північною Ірландією та Ірландією.

Депутати британського парламенту доручили прем'єру Терезі Мей передомовитись з ЄС щодо цього питання. Але ЄС відкидає будь-який перегляд угоди про Brexit, про яку було домовлено минулого року.

Ірландія заявляє: переговірники щодо Brexit провели два роки у пошуках альтернативи так званому "бекстопу", щоб гарантувати уникнення жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландією, але жодна з таких альтернатив не працює.

Водночас у ЄС заявляли про можливість переглянути політичну декларацію про майбутні відносини між Лондоном та Брюсселем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.