Нардепи звернулись до інституцій ЄС щодо протидії "Північному потоку-2"

Вівторок, 12 лютого 2019, 14:59

Понад два десятки українських нардепів звернулися до європейських інституцій з відкритим листом, у якому закликали вжити рішучих кроків для протидії підриву єдності ЄС через реалізацію проекту "Північний потік-2".

Відкритий лист, адресований Європарламенту, Єврокомісії та Європейській раді і опублікований у вівторок на сайті Верховної ради, підтримав 21 народний депутат.

Нардепи нагадали про звернення парламенту від 5 квітня минулого року до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Також вони наголосили на своїй підтримці грудневої резолюції Європейського парламенту щодо імплементації Україною Угоди про асоціацію, в якій наголошується на вирішальній ролі України в європейській мережі енергопостачання та засуджується будівництво газогону "Північний потік 2".

У листі депутати висловлюють занепокоєння щодо намагань підриву єдності ЄС, принципів демократії та верховенства права і енергетичної незалежності держав європейського континенту.

Депутати закликають ключові європейські інституції вжити рішучих кроків із протидії таким намаганням і дотримуватися виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зокрема статті 274 щодо необхідності врахування інтересів України в частині транзиту газу до ЄС.

"У світлі недавніх тривожних подій на сході України і в Керченській протоці будь-які половинчасті кроки щодо забезпечення верховенства права в ЄС можуть, дуже вірогідно, виглядати слабкістю з точки зору нинішнього російського політичного керівництва, а отже - знаком запрошення продовжити свою стратегію.

І якщо для Європейського Союзу це буде означати продовження спроб похитнути політичну єдність між державами-членами, то для України це означатиме не тільки втрату доходів, а й втрату важелів статусу країни-транзитера перед обличчям можливої подальшої російської військової ескалації", - заявили депутати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: