Британія: німецька заборона експорту зброї саудитам підриває оборону Європи

Середа, 20 лютого 2019, 15:29

Британія попередила Німеччину, що її заборона на продаж зброї Саудівській Аравії підриває спільні європейські оборонні проекти і здатність союзників по НАТО виконувати свої зобов'язання.

Про повідомляє німецький журнал Der Spiegel.

У листопаді Німеччина вирішила припинити експорт зброї до Саудівської Аравії - одного з найбільших світових ринків зброї - після вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в консульстві королівства в Стамбулі.

Цей крок відбувся після того, як Берлін вже ввів обмеження на майбутні угоди з Саудівською Аравією внаслідок участі країни у війні в Ємені. Обмеження продажів озброєнь не впливають на раніше ухвалені угоди, але уряд закликав промисловість наразі утримуватися від поставок.

На Німеччину припадає невелика частка експорту зброї до Саудівської Аравії, але вона робить життєво важливі компоненти для збройної промисловості інших країн для виконання контрактів. 

"Я дуже стурбований впливом рішення німецького уряду на британську та європейську оборонну промисловість і наслідками для спроможності Європи виконати свої зобов'язання по НАТО", - написав міністр закордонних справ Великої Британії Джеремі Хант до свого німецького колеги Гайко Мааса.

Хант сказав, що британські оборонні фірми не зможуть виконати кілька контрактів з Ер-Ріядом, зокрема доставку Eurofighter Typhoon і винищувача Tornado. Обидва вони виготовляються з частин, вироблених німецькою промисловістю.

"Необхідно негайно вилучити з ембарго на озброєння великі європейські оборонні проекти, такі як Eurofighter і Tornado", - написав Хант. Інакше Берлін ризикує "втратою довіри до Німеччини як партнера".

У Німеччині відповіли, що зазраз не бачать можливості зняти ембарго, пише Reuters.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.