Турки-кіпріоти: федерація - єдиний спосіб вирішення кіпрської проблеми

Четвер, 21 лютого 2019, 17:00

Федеральне партнерство на розділеному острові Кіпр є єдиним варіантом вирішення суперечки між турками-кіпріотами і Нікосією.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр та міністр закордонних справ турецьких кіпріотів Кудрет Озерсей, пише Anadolu.

"Дві політичні партії і група парламентарів вважають федерацію єдиним рішенням і готові вести переговори", - сказав він.

Через упередженість лідерів греків-кіпріотів, федеральне партнерство нині не є "реалістичним варіантом", зазначив провідний представник Турецької Республіки Північного Кіпру.

"Чотири політичні партії і більшість з 50 членів парламенту (турків-кіпріотів) вважають, що греко-кіпрська сторона не готова поділитися адміністрацією і достатком і не приймає нашої політичної рівноправності", - заявив Озерсей.

За його словами, керівництво греко-кіпрської сторони виступає за збереження статусу-кво.

Сторони намагаються досягти угоди про безпеку та присутність турецьких сил на острові разом з політичними переговорами про всеосяжне федеральне регулювання.

У Нікосії заявляють, що саме наполягання Туреччини щодо збереження гарантій та її військ на території острова призвело до провалу переговорів про возз'єднання Кіпру під егідою ООН.

Острів розколовся за етнічною ознакою 1974 року після турецького вторгнення, що відбулося після перевороту, спрямованого на об'єднання з Грецією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.