Лідери розділеного Кіпру проведуть зустріч вперше за півроку

Середа, 6 лютого 2019, 17:03

Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс та лідер турків-кіпріотів Мустафа Акінджі провели телефонну розмову і домовилися провести зустріч у другій половині лютого.

Про це повідомляє Cyprus Mail.

Анастасіадіс у п'ятницю зустрінеться з лідерами кіпрських партій і проінформує їх про візит спецпосланниці ООН Джейн Голл Лют.

Лют, яка сприяє лідерам розділеного Кіпру у розробці технічного завдання для нових переговорів, залишила Кіпр у понеділок і має тепер був провести обговорення з державами-гарантами - Грецією, Туреччиною та Великою Британією.

Точні терміни переговорів невідомі, також поки не ясно, коли Лют повернеться на Кіпр.

Як відомо, переговори під керівництвом ООН щодо врегулювання суперечки на Кіпрі закінчилися без укладення угоди в січні 2017 року.

Втім на Кіпрі визнають, що ця спроба була "найближчою до вирішення" з 1976 року, вперше обговорювалася "суть" кіпрської проблеми, питання безпеки та гарантій.

Сторони намагаються досягти угоди про безпеку та присутність турецьких сил на острові разом з політичними переговорами про всеосяжне федеральне регулювання.

У Нікосії заявляють, що саме наполягання Туреччини щодо збереження гарантій та її військ на території острова призвело до провалу переговорів під егідою ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.