Brexit: ЄС і Британія продовжать переговори, але угоду не переглядатимуть

Четвер, 7 лютого 2019, 14:19

Європейський союз і Велика Британії продовжать переговори щодо пошуку рішень для виходу з глухого кута навколо угоди про Brexit.

Про це йдеться у спільній заяві президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкера і прем’єр-міністра Британії Терези Мей за підсумками зустрічі у Брюсселі.

"Обговорення було напруженим, але конструктивним. Незважаючи на виклики, два лідери погодилися, що їхні команди повинні провести переговори щодо того, чи можна знайти шлях, який би отримав якнайширшу підтримку у парламенті Великої Британії та поважати керівні принципи, узгоджені Європейською Радою. Прем'єр-міністр і президент знову зустрінуться до кінця лютого, щоб оцінити ці обговорення", - йдеться у заяві.

Зазначається, що Мей пояснила мотиви голосування в Палаті громад минулого тижня з проханням про юридично обов'язкові зміни умов щодо так званого "запасного механізму" для ірландського кордону. Вона також запропонувала різні варіанти вирішення цих проблем, але в Єврокомісії їх не озвучили.

Юнкер підкреслив, що ЄС не буде проводити повторні переговори щодо угоди про вихід. Однак висловив готовність додати формулювання до Політичної декларації, щоб вона була "більш амбітною у плані змісту та швидкості, коли йдеться про майбутні відносини між Європейським Союзом та Великою Британією".

Юнкер також нагадав, що будь-яке рішення має бути узгоджене Європарламентом і країнами ЄС, а до виходу Британії залишається менше двох місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.