Європарламент розкритикував рішення ЄС відхилити список країн з ризиком відмивання коштів

Четвер, 14 березня 2019, 16:08

Європейський парламент розкритикував рішення держав-членів ЄС відхилити запропонований Єврокомісією "чорний список" 23 країн з високим рівнем ризику у сфері відмивання коштів та фінансуванні тероризму.

Відповідну резолюцію євродепутати затвердили у четвер.

"Резолюція високо оцінює роботу Комісії щодо прийняття переліку, складеного з використанням "суворих критеріїв", які були прийняті в минулому як Радою, так і Європейським парламентом. Вона визнає, що країни, що входять до переліку, чинили дипломатичний тиск і лобіювання. Однак такий тиск не повинен підривати здатність інституцій ЄС боротися з відмиванням грошей і боротьбою з фінансуванням тероризму, пов'язаними з ЄС", - йдеться у резолюції.

З цієї причини депутати вважають, що процес перевірки та прийняття рішень має здійснюватися виключно на основі загальноприйнятої методології.

Резолюція також вказує на Росію, яка не була включена до списку, запропонованого Єврокомісією. Вона зазначає на те, що різні парламентські комітети висловлювали занепокоєння щодо слабких місць в рамках російської системи боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму.

Єврокомісія тепер повинна представити інший список, ідентичний або змінений, а Європейський парламент і Рада ЄС матимуть один місяць, щоб схвалити або відхилити його.

Раніше ЗМІ повідомляли, що багато країн ЄС перебувають під тиском Саудівської Аравії та Вашингтона, які закликали відмовитися від затвердження переліку.

Ййшлося про список з 23 країн, які, на думку Єврокомісії, становлять загрозу через недостатню боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. До нього потрапили Афганістан, Саудівська Аравія, Багами, Іран, Ірак, Лівія, Панама, Сирія та Віргінські острови США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.