Рада ЄС відхилила "чорний список" країн, які не борються із відмиванням коштів

Четвер, 7 березня 2019, 12:42

Рада ЄС вирішила відхилити запропонований Єврокомісією список із 23 "третіх країн з високим рівнем ризику" у сфері відмивання коштів та фінансуванні тероризму.

Рішення ухвалено одноголосно, повідомляє прес-служба Ради ЄС.

У своїй заяві Рада обґрунтовує своє рішення тим, що вона "не може підтримати теперішню пропозицію, яка не була запроваджена через прозорий і стійкий процес, який активно стимулює постраждалі країни до рішучих дій, дотримуючись при цьому їхнього права бути почутим".

Єврокомісії тепер доведеться запропонувати новий проект переліку третіх країн.

"Метою створення списку є захист фінансової системи ЄС від ризиків відмивання коштів та фінансування тероризму з третіх країн. На цій основі банки та інші фінансові установи повинні бути більш пильними та здійснювати додаткові перевірки в контексті операцій із залученням третіх країн з високим рівнем ризику", - йдеться у повідомленні.

Раніше ЗМІ повідомляли, що багато країн ЄС перебувають під тиском Саудівської Аравії та Вашингтона, які закликають відмовитися від затвердження переліку.

Йдеться про список з 23 країн, які, на думку Єврокомісії, становлять загрозу через недостатню боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. До нього потрапили Афганістан, Саудівська Аравія, Багами, Іран, Ірак, Лівія, Панама, Сирія та Віргінські острови США.

Понад 40 євродепутатів підписали лист до Європейській комісії, який містить запитання, чому Росію не внесли до списку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: