Луценко заявив, що розслідує втручання з України у вибори в США на користь Клінтон

Четвер, 21 березня 2019, 08:37

Генеральна прокуратура України розпочала розслідування, щоб з'ясувати, чи навмисне правоохоронні органи нашої країни "злили" фінансові звіти під час президентської кампанії 2016 року в США про тодішнього главу кампанії Трампа Пола Манафорта, намагаючись вплинути на вибори на користь Гілларі Клінтон.

Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко в інтерв'ю впливовому американському виданню The Hill.

Витік записів так званої "чорної бухгалтерії" в ЗМІ США, також відомої як "амбарна книга" Партії регіонів, спричинила відставку Манафорта з кампанії Трампа і призвела до одного з ключових звинувачень в розслідуванні змови з Росією, яке переслідує Трампа протягом останніх двох з половиною років.

За даними The New York Times, у "чорній бухгалтерії" прізвище  Манафорта згадується 22 рази. Загалом  йшлося про виплати на суму в $12,7 млн, здійснені протягом 2007-2012 років.

За словами Луценка, розслідування ініційовано після того, як український депутат опублікував аудіозапис, в якому цитувалися слова високопоставленого співробітника правоохоронних органів про те, що його відомство "злило" фінансові звіти Манафорта, щоб допомогти кампанії Клінтон.

Депутат також отримав рішення суду про те, що витік є "незаконним вторгненням в американську виборчу кампанію". Луценко сказав, що запис є досить серйозним твердженням, щоб відкрити розслідування, і одна з його проблем полягає в тому, що українські правоохоронні органи мали часті контакти з посольством США в часи адміністрації Обами в Києві.

Манафорту додали майже 3,5 років ув'язнення за роботу з українськими клієнтами

"Сьогодні ми почнемо кримінальне розслідування з цього приводу і дамо правову оцінку цій інформації", - сказав Луценко.

Видання відзначає, що таємниця того, як записи "чорної книги" Манафорта потрапили в американські ЗМІ, так і не була розкрита. Вони спливли через два роки після того, як ФБР розслідувало справу Манафорта з приводу його діяльності в Україні, але в 2014 році розслідування застрягло через відсутність доказів.

"Якщо співробітники правоохоронних органів України, які часто працювали з посольством США, дійсно "злили" документи Манафорта, намагаючись вплинути на американські вибори на користь Клінтон, громадськість заслуговує того, щоб знати, хто знав, що і коли", - йдеться в статті.

Зазначимо, що президент США Дональд Трамп сьогодні у Twitter звернув увагу на публікацію The Hill, написавши назву статті.

В інтерв'ю Hill.TV Луценко також стверджував, що посол США в Україні Марі Йованович дала йому список людей, яких попросила "не переслідувати". Крім того, Луценко додав, що не отримав від американського посольства в Україні близько чотирьох мільйонів доларів, які вона повинна була виділити на його відомство.

У відповідь Державний департамент США назвав заяву Луценка "відвертою вигадкою".

В американському відомстві додали, що наразі не допомагають ГПУ, але раніше намагалися "підтримати фундаментальну реформу сфери юстиції, в тому числі після Революції Гідності 2014 року".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.