На ЄС подали в суд за використання біомаси як відновлюваного джерела

Вівторок, 5 березня 2019, 10:52

Позивачі з шести країн Європи та США подали судовий позов проти ЄС, стверджуючи, що включення положень про лісову біомасу в політику блоку щодо відновлюваної енергетики призводить не тільки до знищення лісів, але й до збільшення викидів парникових газів.

Відповідний позов до Суду ЄС в Люксембурзі у понеділок подала група позивачів з Естонії, Франції, Ірландії, Румунії, Словаччини, Швеції та США, повідомляє Euractiv.

Позивачі стверджують, що інститути ЄС не взяли до уваги наукові дані, які свідчать про те, що збір і спалювання лісової біомаси в енергетичних цілях посилює зміну клімату, викликаючи збезлісення за межами Європи.

"Розгляд біомаси як вуглецево нейтральної суперечить науковим даним, які показують, що при спалюванні деревини для виробництва енергії, як правило, виділяється в 1,5 рази більше CO2, ніж при спалюванні вугілля, і в 3 рази більше, ніж від природного газу", - стверджують позивачі.

Європейська комісія відмовилася коментувати позов на цьому етапі, заявляючи, що саме Суд ЄС в Люксембурзі повинен прийняти рішення про прийнятність справи.

У минулому році ЄС ухвалив оновлену версію своєї директиви щодо поновлюваних джерел енергії, згідно з якою блок повинен до 2030 року отримувати не менше 32% своєї енергії з поновлюваних джерел. Це завдання вважається центральним елементом у стратегії ЄС щодо скорочення викидів вуглецю на 40% до цієї ж дати.

Але позивачі стверджують, що включення лісової біомаси в якості джерела відновлюваної енергії суперечить статті 191 (1) Договору ЄС, в якій говориться, що екологічна політика блоку повинна сприяти: "збереженню, захисту і поліпшенню якості навколишнього середовища... і, зокрема, сприяти боротьбі зі зміною клімату".

За їхніми словами, ця директива погіршує ситуацію зі зміною клімату, збільшуючи вирубку лісів у США, щоб задовольнити зростаючий попит на деревне паливо в ЄС.

Позивачі кажуть, що їхнє здоров'я, засоби для існування, громади і культурні традиції зазнали шкоди в результаті лісозаготівель, виробництва деревних гранул і виробництва енергії з біомаси.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.