ЄС вводить механізм перевірки прямих іноземних інвестицій з міркувань безпеки

Вівторок, 5 березня 2019, 11:52

Рада Європейського Союзу затвердила нову нормативну базу для перевірки прямих іноземних інвестицій з третіх країн з метою забезпечення власної безпеки та громадського порядку.

Про це повідомили у прес-службі європейської інституції у вівторок.

"Це вперше Євросоюз оснащує себе такими всеохопними рамками, тоді як його основні торговельні партнери вже ввели відповідні правила.

ЄС є та залишиться одним із найвідкритіших місць для інвестицій у світі. Нові правила перевірки інвестицій забезпечать відкритість разом із розумним захистом наших стратегічних активів", - йдеться у повідомленні.

Нові правила перевірки прямих іноземних інвестицій створять механізм співпраці, за якого держави-члени і Єврокомісія зможуть обмінюватися інформацією і звертати увагу на конкретні занепокоєння.

Держави-члени збережуть за собою право переглядати і потенційно блокувати прямі іноземні інвестиції з міркувань безпеки і громадського порядку.

Рішення про створення і підтримку національних механізмів перевірки також залишиться в руках окремих держав-членів.

Комісії буде дозволено давати висновки у справах, що стосуються декількох країн-членів, або коли інвестиції можуть вплинути на проект або програму, що є в інтересі всього ЄС, наприклад Horizon 2020 або Galileo.

Нову нормативну базу оприлюднять 21 березня 2019 року. Нові правила набудуть чинності за двадцять днів і будуть застосовуватися через 18 місяців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.