Глава делегації Німеччини у ПАРЄ: Росія повинна залишатися членом Ради Європи

Середа, 10 квітня 2019, 10:40

Глава делегації Німеччини у ПАРЄ Андреас Нік назвав "повним абсурдом" твердження про те, що на нинішній сесії ПАРЄ німецька делегація фактично очолила рух з повернення Росії до Асамблеї.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DW.

"Це повний абсурд. Фундаментальна позиція німецької делегації та німецького уряду щодо незаконної анексії Криму та військового конфлікту на Донбасі абсолютно зрозуміла і залишається незмінною. Я особисто, як доповідач ПАРЄ, озвучив однозначну позицію асамблеї щодо кризи у Керченській протоці та в Азовському морі у січні 2019 року. Цю резолюцію привітав і український уряд, і українська делегація в ПАРЄ. Поширення таких наклепницьких тверджень є відвертим намаганням підірвати близькі відносини Німеччини з Україною", - сказав він.

Санкції без зради Європи: як Україна наблизилася до нової перемоги над РФ

За його словами, німецька делегація підтримує зусилля головування Фінляндії у Комітеті міністрів РЄ, яке має на меті "подолати загрозливу інституційну кризу між органами Ради Європи".

"Ми також цінуємо посилений діалог з представниками асамблеї. Ці зусилля, на нашу думку, повинні бути зосереджені на створенні ефективного механізму санкцій для держав-членів та забезпеченні фінансування діяльності Ради Європи таким чином, щоб зробити її у майбутньому більш витривалою та стійкою y випадках фінансових недоплат, які спричинені політичними мотивами. Чи створює це підґрунтя для потенційного повернення російської делегації до ПАРЄ, нам стане зрозуміло свого часу", - пояснив він.

Як відомо, ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу у зв’язку з анексією Криму, а РФ у відповідь перестала брати участь у сесіях Асамблеї.

Нік підкреслює: позиція Німеччини, яку поділяє уряд і делегація в ПАРЄ, полягає у тому, що Росія повинна залишатися членом Ради Європи "з усіма правами та обов'язками".

"Правозахисні організації, які працюють в Росії, закликають нас зберегти юрисдикцію Європейського суду з прав людини для 140 мільйонів громадян РФ. Такі формати, як ООН, ОБСЄ та мінський процес, можливо, перебувають у ліпших позиціях, ніж Рада Європи, для того, щоб знайти рішення щодо анексії Криму та конфлікту на Донбасі. А збереження ПАРЄ як додаткового майданчика для діалогу може бути корисним у довгостроковій перспективі", - зазначив глава делегації Німеччини.

"Навпаки, наша амбіція полягає в тому, щоб створити більш ефективний механізм санкцій спільно з Комітетом міністрів, цим самим зобов'язуючи держави-члени, і зробити Раду Європи набагато міцнішою у ролі захисника прав людини, верховенства права і плюралістичної демократії", - додав він.

Напередодні політичний комітет ПАРЄ підтримав принципові поправки до термінової доповіді, через яку проросійське лобі намагається змінити регламент, що забезпечило б повернення делегації Росії. Голосування щодо доповіді відбудеться у ПАРЄ в середу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.