Земан каже про тиск на міністра, який видав російського хакера США, а не РФ

П'ятниця, 12 квітня 2019, 11:12

Президент Чехії Мілош Земан прокоментував вердикт Конституційного суду, згідно з яким міністр юстиції порушив права росіянина Євгенія Нікуліна, видавши його Сполученим Штатам.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio Praha.

За словами Земана, Роберт Пелікан, який на той час був міністром юстиції, "раболіпствував перед іноземною державою". "Якщо міністр Роберт Пелікан вирішив діяти всупереч правовій позиції, яка була, в цілому, очевидною, можливо, він перебував під певним тиском", - вказав лідер Чехії.

Контррозвідка Чехії - Земану: ми розбили мережу російських шпигунів

9 квітня 2019 року Конституційний суд Чеської Республіки визнав правоту росіянина Євгенія Нікуліна, який заявляв, що рішення про його видачу для кримінального переслідування в США, прийняте чеським екс-міністром юстиції Робертом Пеліканом, було незаконним. Суд констатував порушення прав обвинуваченого і скасував рішення, винесене Робертом Пеліканом 29 березня 2018 року.

Нікулін нині очікує суду в США за звинуваченням у хакерській діяльності. Його затримали в Празі на підставі американського ордера на арешт в жовтні 2016 року. Відтоді росіянин перебував у празькій в'язниці аж до його екстрадиції до Сполучених Штатів в березні 2018 року.

Міністр юстиції заявляв про тиск на нього з боку президента Чехії Мілоша Земана, який лобіював екстрадицію хакера замість США до РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.