Контррозвідка Чехії - Земану: ми розбили мережу російських шпигунів

П'ятниця, 7 грудня 2018, 15:33

Служба безпеки Чехії розгромила розвідувальну мережу однієї з російських спецслужб, що працюють в Чеській Республіці, і паралізувала її діяльність.

Про це заявив начальник контррозвідувальної служби Чехії (BIS) Міхал Куделка у відповідь на критику з боку президента Мілоша Земана, пише Idnes.

Земан заявив, що BIS у своєму щорічному звіті не надала доказів присутності російських або китайських шпигунів у країні, хоч доповіла про це.

"На початку цього року повідомлялося, що нам вдалося успішно зруйнувати розвідувальну мережу однієї з російських спецслужб, що діють на території нашої країни, і, таким чином, повністю паралізувати її діяльність", - сказав Куделка.

Він також зазначив, що за останні п'ять років BIS припинила діяльність десятків російських і китайських офіцерів розвідки або шляхом ненадання акредитації, або висилаючи їх без розголошення.

У доповіді BIS сказала, що дві окремі атаки на Міністерство закордонних справ Чехії минулого року частково були роботою хакерської групи APT28, яка пов'язана з російським урядом. Звіт попередив про те, що Росія продовжує використовувати незаконних розвідників, які зокрема діють на дипломатичній основі. Також у ньому йдеться про те, що росіяни намагаються за допомогою підставних осіб отримати доступ до держтаємниць, держзамовлень стратегічного значення Чехії і здійснюють економічне шпигунство.

Земан зазначив, що він читав непублічну частину цих звітів, але не побачив конкретних доказів.

Раніше у Чехії за підозрою у незаконному втручанні у систему видачі дозволів на тимчасове проживання у країні затримали 4 громадян РФ. У березні Чехія вислала 3 російських розвідників, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Уряд Чехії має намір обговорити інформацію, опубліковану в доповіді спецслужби за 2017 рік, на окремому засіданні в січні майбутнього року, повідомив прем'єр Андрей Бабіш. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.