Екс-посол України при ЄС дав поради Зеленському щодо реформування МЗС

Понеділок, 22 квітня 2019, 14:42

Колишній представник України при ЄС Андрій Веселовський дав поради переможцю президентських виборів Володимиру Зеленському щодо реформування міністерства закордонних справ.

Про це йдеться у статті дипломата "Як має змінитися дипломатична служба України після перемоги Зеленського".

Передусім Веселовський наголошує на необхідності збільшення числа українських консулів.

"Після початку роботи безвізу замість сотень тисяч українців до Євросоюзу виїжджають мільйони. Зросла і кількість проблем, які виникають під час поїздок. Допомогою громадянам за цих умов мають опікуватися українські консули. Їх стало більше, але не в рази. Тому маємо черги, тому питання про правову допомогу вирішуються довго" - зазначив він.

Веселовький також наводить приклад 47 африканських країн на південь від Сахари, на які припадає лише 5 українських посольств. На його думку, збільшення кількості дипломатів необхідне для зміцнення міжнародної коаліції проти російської агресії.

Євроінтеграція справжня чи фейкова: 4 питання до новообраного президента

Також, наголошує дипломат, потрібно переробити схему роботи МЗС, яка має змінитися з галузевої на функціональну.

Найскладнішою частиною реформи МЗС Андрій Веселовський називає делегування президентом повноважень, щоб уникнути ситуації, коли усі призначення в міністерстві та за кордоном аж до рівня радника затверджуються в адміністрації президента.

"У реформованому МЗС пропозиції повинні вносити і також нести за них відповідальність фахівці, що здійснюють кураторство над країною чи регіоном, вони називаються деск-офіцерами. Не директор департаменту, а деск-офіцер має укладати досьє президентові для візиту, писати тези для виступ в ООН чи бріфувати його перед переговорами" - вважає дипломат.

Крім того, він наголошує на потребі колегіальної роботи міністерства.

"Роль міністра – представляти державу, а не добирати діловодів в дипустанови. А діяльність усього дипломатичного складу, окрім послів, має курувати державний секретар, досвідчений кадровий дипломат" - вважає Веселовський.

Як повідомлялося, колишній представник України при ЄС Андрій Веселовський консультував команду переможця президентських виборів Володимира Зеленського із зовнішньополітичних питань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.