Прем'єр Косова хоче, щоб Могеріні вийшла з діалогу з Белградом

Вівторок, 14 травня 2019, 13:38

Прем'єр-міністр Косова Рамуш Харадінай не хоче, щоб глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні продовжувала брати участь в діалозі Белграда і Пріштіни про нормалізацію відносин.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Ми зустрінемося з сербськими представниками в Парижі, а потім знову в Вашингтоні, так що Вашингтон може взяти безпосередню участь. Це є частиною процесу, спрямованого на те, щоб змусити Сербію визнати Косово в існуючих кордонах з повагою прав людини, поліпшенням економічних відносин і євроатлантичною інтеграцією", - сказав Харадінай.

Косовський прем'єр часто ставить під сумнів роль ЄС в діалозі з Белградом, хоча він завжди говорить, що Косово є частиною Європи, географічно, ідеологічно і історично, і що розширення ЄС на Західних Балканах означає більше можливостей і процвітання.

Він також підкреслив прихильність Косова до діалогу і нормалізації відносин, але відмовився скасувати тарифи, накладені на товари з Сербії, незважаючи на вимоги ЄС і Вашингтона.

Косово і Сербія домовилися відновити переговори

Після недавньої зустрічі в Берліні, організованої Ангелою Меркель і Еммануелем Макроном, Харадінай сказав, що є "обґрунтована підозра, що Вучич (президент Сербії), Рама (прем'єр-міністр Албанії) і Тачі (президент Косова) обговорили питання про розподіл Косова", і що була підозра , що "це сталося під керівництвом Федеріки Могеріні".

"Добре, що вони намагаються вибачитися за те, що витратили час на цю тему. Все це могло бути ще гірше", - сказав Харадінай.

Він розраховує, що переговори щодо елементів потенційної угоди про визнання між Косовом і Сербією відбудуться на наступному саміті Західно-Балканської шістки в Парижі на початку липня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: