Британський суд призначив слухання щодо екстрадиції Ассанжа

Четвер, 2 травня 2019, 16:13

Британський суддя заявив, що справа про екстрадицію до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа займе "багато місяців", і призначив нове процесуальне слухання на 30 травня.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Суддя Майкл Сноу каже, що слухання по суті відбудеться 12 червня.

Сам Ассанж, відповідаючи на питання в суді телезв'язком з британської в'язниці, заявив, що боротиметься проти своєї екстрадиції до США, де його звинувачують у змові з метою зламу комп'ютерів Пентагону.

Обвинувачення передбачає максимальне покарання у вигляді п'яти років ув'язнення. 

Ассанж назвав свої дії "журналістикою, яка завоювала багато нагород".

1 травня його ув'язнили на 50 тижнів в Британії, за те, що він переховувався від арешту в посольстві Еквадору у Лондоні.

Ордер на арешт Ассанжа було видано в серпні 2012 року, коли він перебував під слідством за звинуваченнями у зґвалтуванні у Швеції.

Відтоді цю справу було припинено, однак Ассанж остерігався екстрадиції до США через його роботу з WikiLeaks і тому не покидав приміщення посольства.

Засновника WikiLeaks арештували в посольстві Еквадору в Лондоні 11 квітня після того, як еквадорський суд скасував рішення про надання йому притулку.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Він надіслав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: